Мар. 102023
 

277566219_3200183150255934_9175098828355335990_n

Подарете на детето си книга, подарете му празник!

Празникът на детската книга се отбелязва в цял свят вече повече от 50 години.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с четенето при децата, и то не само в България, не е конкуренцията на компютърните игри или на електронните устройства, а липсата на физически достъп на децата до книгите. Намаляват домовете, в които има книги и библиотека. А когато около детето няма книги, които то може да разгърне и да разгледа, трудно може да се очаква да заобича четенето (дори и онлайн). Международният ден на детската книга е напомняне към нас, възрастните, да дадем възможност на децата да се срещат редовно с книгите. На този ден подарете на детето си книга. Така ще му подарите и нещо повече:

– послание: „хубаво е да се чете”;

– ценност: „тук ще намериш важни за теб неща”;

– любов: „обичам те и затова ти давам книга”;

– празник – 2 април е специалният ден за теб и книгите, направени специално за теб!

Детската писателка Цвета Брестничка, автор на книгата „Небивалици с буквите от А до Я” и на част от обичаните приказки в рими от поредицата „Във Вълшебната гора”, честити празника на българските деца с едно приказно и мило обръщение за вълшебното неизчерпаемо богатство, което можем винаги да носим със себе си.

Вълшебното съкровище

Имало едно време едно съкровище. Ама не какво да е съкровище, а вълшебно. Притежателите му живеели по 100 живота и добивали магически сили, с които можели да пътуват до далечни страни и дори до неизвестни планети, да отскачат до миналото или до бъдещето. За разлика от другите съкровища, то не можело да бъде откраднато, изгубено или затрупано. Нямало начин и да свърши, само се увеличавало.

Имало едно време ли? Че това съкровище го има и днес!

Сещате ли се кое е то?

Прочетените книги!

Всяка прочетена книга те пренася в нов свят – на феи и чудовища, на приятелство и предателство, на завладяващи приключения и тих размисъл. Независимо дали слушаш приказка, сгушен в прегръдката на мама или тате, или трескаво поглъщаш страниците, скрит с фенерче под одеялото (хей, внимавай, чувам стъпки!), независимо дали четеш за безстрашни рицари, или малки пухкави зайчета, изгубили пътеката в гората, всяка прочетена книга те прави по-богат. И то с богатство, което никой никога не може да ти отнеме. Каквото и да става на този свят – да загубиш любимата си книжка, да похарчиш до стотинка спестените си пари, да заминеш за далечна страна с непознат език, да останеш затворен далече от приятелите си, дори да пораснеш и да станеш възрастен – винаги съкровището на прочетените книги си е с теб. Можеш да го разровиш и да си намериш нещо подходящо, когато ти се иска да се повеселиш или когато си тъжен. Когато си уплашен или се чудиш как да постъпиш. Когато искаш да празнуваш или да си полежиш и помечтаеш… Можеш да го споделиш с приятел – да извадиш от него най-страхотната история и да му я разкажеш. И то няма да намалее. Можеш да го подариш на братче или сестриче, като им прочетеш любима книжка. И съкровището пак ще си остане твое.

Бъдете богати, мили деца! Протегнете ръка към рафтчето с книги вкъщи, идете в библиотеката, отбийте се в книжарницата, разменете книга с приятел! Трупайте свое вълшебно съкровище от прочетени книги! Бъдете щедри – четете на по-малките, разказвайте, измисляйте свои истории!

Вълшебното съкровище ви очаква!

Честит празник!

Информация за празника

Защо 2 април?

2 април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен. С неговите красиви и добри приказки израстват поколения деца по целия свят. Ето защо през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (IBBY) 2 април е обявен за международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

Международният съвет за детската книга

Международният съвет за детската книга е международна неправителствена организация, създадена през 1953 г. в Цюрих. Организацията има Национални секции в над 70 страни по целия свят и е с официален статут на членка на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

Нейната мисия е:

– да работи за представяне на обща визия за детските книги

– да работи за създаване на възможности децата от целия свят да имат свободен и лесен достъп до качествени детски книги

– да подпомага създаването и разпространението по целия свят на качествени детски книги, особено в развиващите се страни

– да подкрепя професионалисти, работещи в сферата на детската литература, както и да разработва и реализира програми за тяхното обучение

– да стимулира изследвания и обучения в сферата на детската литература

Членове на Националните секции на Международния съвет за детската книга са утвърдени писатели, илюстратори, издатели, редактори, преводачи, журналисти, литературни критици, учители, университетски преподаватели, библиотекари, разпространители на книги, социални работници и родители.

 

 

Годишни награди на Международния съвет за детската книга

През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява специална награда „Ханс Кристиан Андерсен” – най-голямото международно отличие за детска литература, наричана още „Малката Нобелова награда“. На всеки две години страните от цял свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор. Сред носители на наградата „Ханс Кристиан Андерсен” са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари…

Номинирани писатели от България са били Георги Константинов и Асен Босев, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор.

Почетен списък на Международния съвет за детската книга

През две години по предложение на Международния съвет се изготвя Почетен списък с по три книги от всяка държава. В него се вписват произведения с изявени художествени постижения – за художествен текст, за илюстрация и за най-добър превод на съответния език. Първата българска книга, включена в Почетния списък е „Приказен свят“ на Ангел Каралийчев през 1974 г. В Почетния списък са включени и нашите писатели Веса Паспалеева за „Пролет в родината” през 1980 г., Валери Петров за „Пет приказки” през 1988 г. и Йордан Радичков за книгата „Малки жабешки истории“ през 1996 г.